12:09 Genel, Makaleler, Öne Çıkanlar

Tahmini Okuma Süresi: 1 dk. 0 sn.

THE QUEEN’S GAMBIT AND BULOVA AMERICAN GIRL “K”

Yazar

Pandemi ve getirdiği önlemlerden dolayı evde daha fazla zaman geçiriyoruz, bu da Amazon Prime, HBO, Netflix vb. platformlarda daha fazla zaman geçirmemiz anlamına geliyor. Bu tür platformlardaki pek çok dizi arasında en çok ilgi görenlerden birisi şüphesiz Netflix’te yayınlanan The Queen’s Gambit.

Dizinin ismi satrançtaki gerçek bir hamleden geliyor. Queen’s Gambit, satrançta tahtanın merkezinin kontrolünü ele geçirmek için geçici olarak bir piyonu feda etmektir. Kasıtlı olarak intihar amacıyla yapılan bir araba kazasında çok erken yaşta öksüz kalan Beth, hayatta kalmayı başarır ve 9 yaşından itibaren bir yetimhanede yaşamaya başlar. Beth, yetimhanenin hademesinden satranç oynamayı öğrenir. Oyuna takıntılı hale gelir ve Alma tarafından evlatlık edinildikten sonra turnuvalara katılmaya başlar. Dizi, Beth’in satranç kariyerindeki gelişimini ve kişisel mücadelelerini yansıtan bir hikayeye dönüşür.

Bir sahnede, Beth’in üvey annesi Alma, Beth’e çok güzel bir klasik saat hediye eder. Bu saat ilk olarak 1957’de tanıtılan Bulova American Girl “K” modelidir. Modelin adı, erkek egemen bir spor olan satranç oyununda mücadele eden Beth’in psikolojik durumunu mükemmel bir şekilde yansıtıyor.

ABD’de üretilen American Girl “K”, 6BD isimli elle kurmalı mekanizma ile çalışıyor ve mekanizmanın yapımında 17 taş kullanılmış. 10k altından imal edilmiş kasası, zarif bilezikle mükemmel bir uyum gösteriyor. Model, 1957 yılında ilk kez tanıtıldığında 59.50 dolara satılıyordu.

Beth’in her zaman özellikle de turnuvalarda satranç oynarken bu saati taktığı ekrana yansır. Depresyonda olduğunda ve alkol bağımlılığının hat safhada olduğu bir dönemde saatinin kırıldığını fark eder. Bu olay, onun yeniden toparlanması için bir dönüm noktası olur ve ardından o zamanın en iyi satranç oyuncusu olmak için yarışmak üzere Rusya’ya gider.

Queen’s Gambit’te görüldüğü gibi saatler, maddi değerlerinin yanı sıra çoğumuz için duygusal ve manevi değerlere de sahiptir. Saat takmak bazen göründüğünden daha fazlasını ifade edebilir. Beth’in Bulova American Girl “K” isimli saati kadınların özgürlüğünü ve ataerkil toplumdaki değerli çabalarını yansıtıyor. Bu saatin The Queen’s Gambit dizisini sevenler için bir sembol olması oldukça olası.

(Visited 141 times, 1 visits today)
Son değişiklikler: 31 Aralık 2020
Generic selectors
Tam Eşleşme
Başlıklarda ara
İçeriklerde ara
Makalelerde Ara
Sayfalarda ara