00:38 Genel, Makaleler, Öne Çıkanlar

Tahmini Okuma Süresi: 5 dk. 10 sn.

OTOMOBİL VE SAAT İŞBİRLİKLERİ

Yazar

Otomobiller ve saatler, 20. yüzyılın başlarından beri erkeklerin en gözde oyuncakları. Her iki obje de bütün gelir seviyesinden erkeklerin hayallerini süslüyor ve birer arzu nesnesine dönüşüyor. Aslında bu ilginin temelinde erkeklerin mekaniğe olan merakı var galiba. Çoğumuz çocukken mekanik ıvır zıvıra ilgi duyduk ve belki de içini açıp kurcalamak istedik; bu bazen mekanik bir oyuncak oldu, bazen bir masa saati ya da bisiklet. Burada şunu söylemeden geçemeyeceğim; her ne kadar otomobiller ve saatler kadınların da ilgisini çekiyor olsa da burada bahsedeceğimiz süper spor veya lüks otomobiller ve onlar için marka işbirliği ile üretilen saatler hep erkekleri hedef alan pazarlama stratejileri ile satışa sunuluyor, en azından ben araştırmalarımda şimdiye kadar kadınlar için üretilmiş bir ‘’araba saati’’ bulamadım. 

Durum böyle olunca her iki nesneyi bir araya getirmek akıllıca bir fikre dönüşebilir mi? Neden olmasın? Şimdiye kadar pek çok saat firması, pek çok süper spor ve lüks otomobil markası için saatler üretti. Bu saatler bazen sadece kadranında markanın ismini veya logosunu taşıdı, bazen otomobil markasının tasarım felsefesinden detaylara sahip oldu, bazen de Richard Mille ve McLaren işbirliği olan Richard Mille RM 11-03 McLaren Automatic Flyback Chronograph örneğinde olduğu gibi materyal geliştirmesi ve DNA paylaşımı boyutunda oldu. Bu ‘’araba saatleri’’ içinde çok başarılı olanlar da oldu, deyim yerindeyse tam bir fiyasko olanlar da. Hangisinin hangisi olduğunu saat severler çok iyi biliyorlar. Ben burada tamamen sübjektif olarak, nispeten güncel birkaç örnekten bahsetmek istiyorum. 

Kişisel olarak en sevdiğim ve en anlamlı bulduklarımdan biri olan ve biraz önce adını andığım Richard Mille x McLaren saati ile başlamak istiyorum.

Richard Mille RM 11-03 McLaren Automatic Flyback Chronograph

2018 yılında düzenlenen 88. Cenevre Otomobil fuarında tanıtılan RM 11-03 McLaren Flyback Chronograph sadece 500 adet limitli olarak üretilmiş. Saatte kullanılan mekanizmanın kodu ise RMAC3. İskeletleştirilmiş olan otomatik makine; saat yönünün tersinde dönen değişken geometrili beyaz altın rotora, saat, dakika, saniye, flyback chronograph, saat 9 hizasında 60 dakika geri sayım, 12 saat toplam süre, büyük gün ve ay gösterge fonksiyonlarına sahip.

Efsanevi spor araba McLaren 720S’in farlarından chrono pusher, jantlarından ise kurma kolu olarak esinlenilen model, McLaren logosunu saat 6 ve 12 hizasında McLaren F1 aracının hava giriş şnorkeline atıfta bulunan bir tasarımla aplike olarak taşıyor.

Saatte kullanılan kasa materyalleri de oldukça özel; turuncu kuvars TPT ve karbon TPT’ nin iç içe geçmesi ile yapılmış. TPT; Richard Mille’nin 2013 yılında tanıttığı karbon elyafı katmanlama yöntemi olan Thin Ply Technology’ nin kısaltılması. Koyu renkler karbon elyafı iken magma turuncu rengi ise silika elyafından yapılmış, burada turuncu rengin McLaren için ne kadar ikonik olduğunu söylemeye gerek yok.

Teknik özelliklerden bahsedecek olursak;

68 taşlı makine; 4Hz frekansında (28.800VPH) çalışarak, 55 saat güç rezervi sunuyor. Glucydur® balans ve Incablock şok korumasına sahip, kalınlığı 9mm, eni ve boyu ise 30,25mm x 28,45mm ölçülerinde.

Yukarıda bahsettiğim gibi karbon TPT’den üretilmiş kasa ise, 49.94 mm  x 44.50 mm  x 16.23 mm ölçülerinde. Saat rubber kayışla geliyor ve merak edenleriniz varsa 50 m su geçirmezliğe sahip.

RM 11-03 McLaren FlyBack Chronograph 191.500$ + vergiler fiyatla, McLaren otomobil müşterilerine öncelik tanınarak satışa çıkmıştı. Günümüzde hem arabayı hem de saati liste fiyatından satın almak neredeyse imkânsız.

Roger Dubuis The Excalibur Huracàn Performante Limited Edition

İsviçreli saat üreticisi Roger Dubuis ve İtalyan spor araba efsanesi Lamborghini iş birliği kulağa ne hoş geliyor değil mi? Roger Dubuis Aventador ve Huracan modelleri için saatler üretmiş. Burada bahsedeceğim saat SIHH 2019’da tanıtılan, 88 adet limitle sadece Roger Dubuis butiklerde satışa sunulan Huracan Performante modeli.

Reference: RDDBEX0792 kodlu modelde kullanılan, 60 saat power reserve sunan, RD630 kodlu manufacture otomatik kalibre Lamborghini Squadra Corse ile birlikte geliştirilmiş. Kalibrede 12 derece açılı balans eşapmanı ve jant benzeri bir rotor kullanılmış. Ayrıca kalibrenin üst kısmında kullanılan köprü de Lamborghini Huracan V10 süper spor arabasının kule gergisini hatırlatır bir tasarımla yapılmış. Kadran iskeletleştirilmiş ve 18K altın siyah PVD kaplı kollar kullanılmış.

DLC kaplı titanyum kasa 45mm çapında ve 50m su geçirmezliğe sahip. Saatin en özel yerlerinden biri olan kayışı ise siyah kauçuk tabanlı ve gri Alcantara® kaplamalı çift taraflı ve sarı dikişli. Kayışın iç kısmında Pirelli P Zero Trofeo R deseni işlenmiş. Quick release (kordonu alet kullanmadan çıkarmaya yarayan sistem) sistemine de sahip olan kayış titanyumdan yapılmış ve katlanabilir bir tokaya sahip.

Saatin fiyatı ise yaklaşık olarak 50.250$ + vergiler.

Grand Seiko Nissan GT-R

Grand Seiko Spring Drive Chronograph (SBGC229)  ile Spring Drive’ın 20.yılı ve Nissan GT-R 50.yılını kutluyor.

Grand Seiko ve Nissan GT-R 2018’de de çılgın bir iş birliği yapmışlar milyon dolarlık konsept Italdesign GT-R 50 için 200.000$’ lık bir Grand Seiko üretmişlerdi. O zaman satışa sunulan Grand Seiko, standart bir GT-R’dan pahalı olmasıyla dikkat çekmişti. Neyse ki şu an bahsedeceğim saat bir GT-R kadar pahalı değil, ayrıca bence daha şık. Öncelikle saatte kullanılan mavi renk Skyline GT-R’da kullanılan ikonik Bayside Blue rengine bir gönderme.

Saatin bezeli ve 46,4mm çapındaki ve 16,2mm kalınlığındaki devasa kasası bu güzel mavi renkli seramikten üretilirken; iç kasa, tepe ve kronograf butonları yüksek yoğunluklu hafif titanyumdan üretilmiş. Saatin arka kapağı ön camı gibi safir kristalden yapılmış. Rotorun üzerinde ise18 ayar sarı altın GT-R logosu bulunuyor.

Adından da anlaşılacağı gibi 9R96 kodlu 72 saat güç rezervi sunan ve aylık yaklaşık -/+ 10sn sapma ile çalıştığı belirtilen spring drive kalibre ile donatılan saatin; 10 bar su geçirmezlik, tarih, kronograf, güç rezervi ve GMT (ikinci bir zaman dilimini gösterme) fonksiyonları bulunuyor. 

200 adet limitli olarak üretilip Haziran 2019’da satışa sunulan saatin fiyat etiketi ise 21.600€ + vergiler.

Bvlgari Octo Maserati Gransport & GranLusso

Bazı puristler tarafından sadece bir mücevher markası olarak görülse de BVLGARI saatlere karşı hep bir şeyler hissettim. Tıpkı üniversite yıllarında görüp, o zamanlar sahip olduğum BMW 3.20 i M Tech arabamla safça kafa tutmaya çalıştığım ve bol bol egzozlarını gördüğüm (çünkü hep önümdeydi) Maserati Ghibli Coupe gibi. Köşeli tasarımı, Maserati markasının arka bagaj kapağındaki yazı fontu, sesi ve inanılmaz performansı ile aklıma kazınmıştı.

Bvlgari’nin erkek saatleri içinde en beğendiğim seri köşeli hatlara sahip olan Octo. Serinin elle kurmalı, otomatik, kronograf, tourbillon, dakika tekrarlayıcı ve iskelet modelleri; çelik, altın, titanyum, DLC, karbon gibi materyallerden yapılmış kasalarla sunuluyor.

Artık herkesin bildiği gibi Octo serisi;  Omega Constellation (1959), Audemars Piguet Royal Oak (1970), IWC Ingenieur (1976), Patek Philippe Nautilus (1976) ve Cartier Pasha de Cartier (1985) gibi horolojik ikonları da tasarlayan efsanevi Gerald Genta’nın bir tasarımı. 

Bu kadar Maserati ve Bvlgari Octo güzellemesinden sonra asıl konuya geleyim; 

Bvlgari Octo Maserati Gransport & GranLusso 

İki lüks İtalyan markası daha önce de iş birliği yapmışlar ve iki kronograf model satışa sunulmuştu. Burada bahsedeceğim saatler ise 2017 Frankfurt Motor Show’da Maserati otomobiller ile sergilenerek tanıtılan Octo Gransport ve Granlusso. 

Her iki saat de 41,5 mm Octo kasasına sahipken, Grand Sport Siyah DLC çelik , Grandlusso ise 18 ayar pembe altından imal edilmiş.

Saatlerde BVL 262 kodlu, Côtes de Genève dekorlu, plate ve köprüleri oldukça yüksek seviye işçilikle üretilmiş otomatik in-house kalibre kullanılıyor. 28.800 VPH frekansında çalışan makine yaklaşık 42 saat güç rezervi sunuyor. Saatin temel fonksiyonları saat üç yönündeki jumping hours ve kadranın neredeyse geri kalan kısmını kaplayan retrograde minutes.

Octo Gransport

Octo Gransport’ta kauçuk benzeri siyah bir kadran tasarımı kullanılırken,  18 ayar pembe altın kasalı Granlusso’nun kadranı antrasit renginde. Her iki kadran da Maserati’nin logosu olan Tridente’yi taşıyor. Retrograde dakika tasarımı Maserati devir saatine bir gönderme olduğu için, kullanılan font da Maserati devir saati ile aynı. İki kadran arasındaki renk harici en büyük fark Gransport’ta devir saatlerinde kullanılan redline benzeri mavi çizgiler kullanılırken, Granlusso’da ise böyle bir detayın olmaması.

Saatler 100m su geçirmezliğe sahip. Gransport vergiler hariç 12.800$, Granlusso ise vergiler hariç 30.700$ fiyata sahip. Bvlgari’nin internet sitesinde her iki saatin de limitli olduğu belirtiliyor ama kaç adetle limitlendirildiği belirtilmiyor. 

Breitling Premier B-01 Chronograph Bentley Centenary Limited Edition

Bentley Continental GT Number 9 Edition by Mulliner ve Tim Birkin’in görkemli supercharged No. 9 Blower Bentley’i

İlk arabasını 1919’da üreten İngiliz lüks otomobil üreticisi Bentley, bu yıl 100. yılını kutlarken; 2003’den beri işbirliği içinde olduğu Breitling de bu kutlamalara limited edition bir saatle katılmış. 

Önden saate baktığımızda, ilk dikkatimizi çeken şeyler; 1929 model Bentley’in ön konsoluna gönderme yapan karaağaç urundan yapılmış kadran ve Bentley’de kullanılan lüks koltuk döşemelerini anımsatan desen ve dikişlere sahip kahverengi deri kayış. Yine de önden bakıldığında saatin Bentley için üretilmiş olduğuna dair yazı veya logo benzeri bir detay yok. Ama saati yan çevirdiğimizde işler değişiyor ve saatin sol tarafında BENTLEY yazılı bir plakanın kasaya perçinlenmiş olduğunu görüyoruz.

1000 adet limitli paslanmaz çelik kasalı ve 200 adet limitli 18 ayar pembe altın kasalı iki versiyonu bulunan saat manufacture B-01 kodlu otomatik kronograf bir kalibreye sahip. 28.800VPH frekansında çalışan makine yaklaşık 70 saat güç rezervine sahip. 

British Racing Green renginde deri kayışlı Premier B01 Chronograph 42 Bentley British Racing Green

Kasa ölçüleri ise 42mm çap ve 13,65mm kalınlık değerlerinde. Ön tarafta çift tarafı yansıma önleyici antirefle kaplama ile kaplanmış safir kristal kullanılan saatin arka kapağı da safir kristalden yapılmış. Kilitli tepe ve kilitli kronograf butonlarına sahip olmayan saatlerin su geçirmezliği 100m olarak açıklanmış.

Son olarak fiyatlar; 1000 limitli çelik versiyon deri kayış ile vergiler hariç 10.200$ iken 200 limitli pembe altın versiyon da vergiler hariç 28.000$ olarak belirlenmiş.

Not: Premier B-01 Chronograph’ın Bentley British Racing Green isimli limitli olmayan ve vergiler hariç 8.500$ fiyatla satışa sunulan oldukça iyi görünümlü bir versiyonunun daha olduğunu söylemeden geçemeyeceğim.

Elbette saat dünyasında pek çok saat- otomobil eşleşmesi oldu ve gelecekte de olacaktır. Saat ve otomobil markası işbirliğinde doğru sözcük sanırım ‘sinerji’ . Bir şekilde sinerjisi yüksek işbirlikleri arasından seçtiğimiz modellerden bahsettim. Sonuç olarak hepsi Toyz for Boyz!

(Visited 192 times, 1 visits today)
Son değişiklikler: 25 Aralık 2019
Generic selectors
Tam Eşleşme
Başlıklarda ara
İçeriklerde ara
Makalelerde Ara
Sayfalarda ara