13:53 F.P.JOURNE, Genel, İncelemeler, Markalar, Öne Çıkanlar

Tahmini Okuma Süresi: 3 dk. 5 sn.

F. P. JOURNE ELEGANTE 48mm TITALYT

Yazar

F. P. Journe Chronometre Bleu ile yakından tanıştıktan sonra çok merak ettiğim bir diğer F.P. Journe’u incelemek için aldım: “Elegante”. 

Bol ödüllü usta saat yapımcısı F. P. Journe, 2014 yılında düzenlediği etkinlikte, markanın ilk kadın saatleri koleksiyonunu tanıttığında açıkçası pek oralı olmamıştım. Belki o zamanlar markayla bu kadar tanışık olmadığımdan, belki de kadın saati olduğu için. O zamanlar kadın saati deyince aklıma Cartier, Bvlgari, Chopard, Rolex gibi markaların altın ve pırlantalı modelleri gelirdi. F. P. Journe mu? Kadın saati mi yapmış? Quartz mı? Anlaşılan üstat uğraşmak istememiş diye düşünmüştüm. 

Tourbillonlar, Chronometreler, Resonanceler, Chronographlar yapan büyük ustanın quartz bir kadın saati yapmasını, markanın “ürün gamında bir de kadın saatleri serisi olsun, quartz olsun, çünkü kadın müşteriler saat kurmakla filan uğraşmak istemez”. Şeklinde bir yaklaşımının ürünü olabileceği gibi açıklamıştım kendi kendime. 

Ama yıl 2019 olduğunda ve F.P. Journe erkekler için Elegante 48 serisini tanıttığında markayla, kadın saatleriyle ve quartz mekanizmalarla ilgili fikirlerim çoktan değişmişti. 

Elegante 48 tanıtıldığında da artık farklı düşündüğüm için hemen ilgimi çekti. Modelle ilgili araştırma yapınca, kalibre ile ilgili ön yargılarım sebebiyle kendimden utandım. Kendi kendime Mösyö Journe’un nedense (!) sıradan bir quartz kalibre kullandığını sanmışım. Oysaki geliştirilmesi 8 yıl süren bir kalibre ile karşı karşıyaymışız. 

Bu kadar girizgahtan sonra saatle geçirdiğim zaman içerisinde edindiğim izlenimlerimden ve özelliklerinden bahsetmeye başlayayım.

Kalibre;

Biraz önce de söylediğim gibi kalibre 1210’un geliştirilmesi 8 yıl sürmüş. Bu mekanizmanın başlıca özelliği düşük enerji tüketimi. Batarya ömrü normal kullanımda 8 ila 10 yıl arasında. Eğer saati kullanmazsanız (bir kasaya koydunuz örneğin) teorik olarak bataryanın 18 yıl dayanabileceği hesaplanmış. Karşılaştırma yapabilmeniz açısından söylüyorum, normal bir quartz saatte ortalama batarya ömrü 3 yıl.

Bu uzun pil ömrünü elde etmek için birkaç teknik kullanılmış. İlk olarak saati kullanmadığınızda, saat uyuyor. Kabaca araçlardaki start-stop sistemine benzetebiliriz. Saat 35 dakika boyunca hareketsiz kaldığında duruyor. Aslında burada duran akrep, yelkovan ve saniye. Çünkü içindeki mikroişlemci zamanı tutmaya devam ediyor. Saati hareket ettirdiğinizde ise akrep yelkovan ve saniye o anki saate geliyor. Geliyor derken burada akrep ve yelkovan o anki saate gelirken en kısa yolu seçiyor. Yani saat yönünde veya saat yönünün tersinde dönerek gelmesi gereken konuma geliyorlar. Mekanizmaya böyle bir özellik vererek enerji tasarrufu hedeflenmiş.

Bir diğer önemli geliştirme ise akrep yelkovan ve saniye için ayrı ayrı motorlar kullanılmış olması. Normal bir quartz saatte tek bir motor ve dişliler kullanılıyor. Dişliler kullanıldığı için sürtünme var. Sürtünmeyi azaltmak için de yağ kullanılıyor. Bu yağ zamanla niteliğini kaybedince veya kuruyunca sürtünme artıyor. Dolayısıyla enerji tüketimi de artıyor. Elegante’de kullanılan ayrı motorlar sayesinde dişli kullanılmamış ve sürtünme yok. Bunun doğal sonucu olarak da enerji tüketimi düşük.

Kalibrenin mimarisinden ve felsefesinden bahsettikten sonra birazda görselliğinden bahsedeyim. İlk olarak söylemek isterim ki, şimdiye dek gördüğüm en estetik quartz kalibre. 18 taşlı kalibrede bir F.P. Journe geleneği olarak altın kullanılmış. Batarya kapağı ve köprüler altından imal edilmiş. Ayrıca kapak Cotes de Geneve dekoru ile süslenmiş. Son olarak tatlı tatlı salınan bir balansı yok diye bir kalbi olmadığını düşünmeyin, çünkü Mösyö Journe bizim için oraya küçük bir kalp koymuş, hem de altından.

Kasa;

Elagante’nin kasası F.P. Journe tarafından flat tortue® (düz kaplumbağa!) olarak adlandırılan kasa tasarımı daha önce Vagabondage serisinde kullanılmıştı. Kadın versiyonlarda 40mm olarak kullanılan kasanın çapı, erkek modellerinde 48mm. Kasa yapısı itibari ile 40mm kadın versiyonlarının bilekte 36mm, erkek modeli olan 48mm olanların ise bilekte 42mm gibi durduğunu söyleyebilirim.  

Grade 5 titanyumdan imal edilen kasa elektro plazma oksidasyon yöntemi ile kaplanarak yıpranma, aşınma ve korozyona karşı yüksek dayanımlı bir yüzey elde edilmiş. Bu kaplama sayesinde saat çok hoş bir koyu gri renge kavuşmuş. Tamamı mat olan kasa önde ve arkada safir kristale sahip. Bezelde ise 4 adet F. P. Journe tarzı vida kullanılmış. Kasanın ölçüleri 48mm X 40mm. Kalınlığı ise 7,95mm yani oldukça ince. Saatin toplam ağırlığı 72gr. Dolayısıyla inanılmaz konforlu.  

F. P. Journe’a has bir vidalı kurma kolu kullanılmış. Lugların bileği saran yapısı konforu arttırıyor.

Kayış, toka;

Elegante 9 farklı renkte kauçuk kayışla sunuluyor. Elimizdeki örnek hâkî yeşil kauçuk kayışa sahip. Kayışın iç kısmı F. P. Journe logolu kabartmaya sahip, bu sayede bilekle kayış arasında hava boşlukları bırakarak yazın terlemeyi azaltmak hedeflenmiş.  

Kayış, üzerinde markayı ve mottosunu taşıyan, titanyum katlanır bir tokaya sahip. 

Kadran;

İlk bakışta beyaz gibi görünen kadran, aslında sedef vari bir görselliğe sahip. Kadran safirden üretilmiş ve tamamen luminova kaplı.  

F. P. Journe’un imzası sayılabilecek biyomorfik kollar ve yazı fontu kullanılmış. Kadın modellerinden farklı olarak ray stili dakika skalası kullanılmış. Saat 6 yönünde küçük saniye, saat 4.25 yönünde ise yarım santim çapında küçücük bir rotora benzer hareket sensörü var. Saat hareket ettiğinde bu sensör sayesinde uyanıyor.

Işıklar kapatıldığında şov başlıyor. Genelde çoğu saatte kadran koyu kalırken rakamlar ve indeksler aydınlanır. Burada tam tersi kadran aydınlanırken rakamlar koyu renk.

Sonuç, fiyat; 

İlk olarak quartz mekanizmalı saatlerle ilgili fikrimi söyleyeyim; eskiden V8, bilemedin sıralı altı silindirliden daha düşük bir motoru olan taşıtları otomobil olarak göremezdim. Şimdi ise bir sonraki arabamı hybrid veya full elektrikli almayı düşünüyorum. Bir otomobilin sadece motordan oluşmadığını anladım. Tamam motor da önemliydi ama sonuç olarak motorun üstünde oturmuyordunuz ya da yola motor temas etmiyordu. Aracın tasarımı, üretim kalitesi, iç mekânı ve yürüyen aksam mimarisi ile bir bütündü. 

Saatlerle ilgili de aynen böyle düşünmeye başladım son yıllarda. Saatler de markası, tasarımı, üretim kalitesi, kasası, camı, kayışı, bileziği, tokası ve mekanizması ile bir bütündü. Yani bir saatin bütünüyle nihai bir ürün olarak değerlendirilmesi gerektiğini düşünür oldum.

Elimizdeki saat; yüksek saatçilikte pek çoklarının burun kıvırdığı quartz mekanizmalara, F. P. Journe gibi büyük bir üstadın yorumu. Teknik üstünlüklerinin ve inovasyonlarının yanı sıra mükemmel bir estetik ve kullanışlılık hedeflenerek üretilmiş. 

F. P. Journe Elegante Fiyatı : 12,200 Euro

Bu ve diğer F. P. Journe modelleri için https://www.fpjourne.com/en adresini ziyaret edebilirsiniz.

(Visited 129 times, 1 visits today)
Son değişiklikler: 12 Nisan 2020
Generic selectors
Tam Eşleşme
Başlıklarda ara
İçeriklerde ara
Makalelerde Ara
Sayfalarda ara