Saat dünyasının önde gelen markalarından Omega’nın, bu yıl yenilediği Seamaster Diver 300M model gamında yer alan Co-Axial Master Chronometer Chronograph 44mm modelinin çelik ve 18K Sedna altın bicolor bilezikli ve çelik kauçuk kayışlı versiyonları bir süredir kullanım deneyimi edinmemiz ve incelememiz için bizimleydi.
Kullanıcı deneyimimizi aktarmadan önce biraz saatlerden söz edeyim. Öncelikle çelik altın modelden başlayalım;
İlk olarak Omega’nın tescilli alaşımlarından biri olan 18K Sedna™ Altından bahsedelim; Sedna adını Güneş sistemindeki en kırmızı gökcisimlerinden biri olan 90377 Sedna cüce gezegeninden alıyor. Alaşımda %75 oranında altın, %25’lik kısımda ise belirli oranlarda bakır ve en değerli metallerden biri olan paladyum kullanılmış. Bu sayede uzun süre rengini koruyacak bir altın alaşımı üretmek hedeflenmiş.
Sedna altın; saatin kurma kolunda, kronograf butonlarının yuvalarında, helyum valfinde, kollarda, indekslerde ve bileziğin 2. ile 4. baklalarında ikişer ince şerit olarak kullanılmış. Saatin bezeli ise başka bir Omega patenti olan Ceragold™ dan yapılmış. Ceragold, 18 ayar altın ve seramiğin özel bir teknikle kusursuz bir şekilde bir araya getirilmesi ile yapılıyor.
Kadran ise zirkonyum dioksit (ZrO2) seramikten yapılmış ve lazerle kazınmış çok güzel bir dalga desenine sahip.
Bu kadar malzeme bilgisinden sonra gelelim saatin özelliklerine,
Her iki model de 44mm çapında kasa, 300m su geçirmezlik, anti manyetik koruma, kronograf fonksiyonu, saat 6 yönünde siyah zeminli tarih göstergesi, tek yöne döner dalış bezeli, helyum kaçış valfi, her iki taraftan yansıma önleyici kaplama yapılmış safir kristal cam, transparan arka kapak gibi özellikler ortak olarak bulunuyor.
Saatler Column Wheel ve Co-Axial eşapmanlı Omega 9900 kalibre ile donatılmış. Otomatik kurmalı 9900 kalibre; silikon balans yayı sayesinde 15,000 gaussa kadar manyetik alan dayanımına, 60 saat güç rezervine, METAS ( İsviçre Metroloji Enstitüsü) tarafından onaylanmış Master Chronometer sertifikasına sahip ve rodyum kaplamalı, arabesk stil Cenevre dalgalı dekora sahip.
Eski nesil Seamaster kronograflar üçlü kronograf göstergesi dizilimine sahipken bu yeni 44mm jenerasyonda bi-compax dizilim tercih edilmiş. Tabi burada dikkati çeken esas noktalardan bir tanesi sağdaki göstergede aslında dakikaları ve saatleri sayan göstergenin iki katman halinde üst üste konumlandırılmış olması. Bu sayede eğer seyahat halindeyken gittiniz yerin yerel saati tam 12.00 olduğunda kronografı çalıştırırsanız, sağdaki gösterge ikinci bir zaman dilimi gibi fonksiyon gösteriyor.
Bilezikle gelen çelik altın model (Reference 210.20.44.51.01.001) ilk başta 44mm çapı ve oldukça masif bir his veren bileziği ile gözü korkutsa da bileğe takılınca işler değişiyor. Cüssesinden beklenmeyecek bir konfora sahip olan model aynı zamanda oldukça gösterişli ve parıltılı. Saatteki parlak ve mat kısımlar oldukça dengeli ve mükemmel bir işçilikle üretilmiş. Sedna altının siyah seramikle olan kontrastı ise göz alıcı. Kronograf butonlarının alt yuva kısımları altın, butonların kendisi ise seramikten üretilmiş. Butonların basma hissi oldukça güzel, herhangi endişe verici bir ses veya titreşim yok. Kronografın sıfırlaması kusursuz.
İndeksler ve kollar beyaz Super LumiNova ile doldurulmuş ve karanlıkta muhteşem bir görsellik sunuyorlar.
Bazı fanatikler sadece oyster ve jübile bilezikleri sevse de, ben bileziği çok estetik buldum. Dalgıç kıyafeti ile takılabilmesi için bir uzatmaya (diver’s extension) sahip bilezik oldukça masif bir yapıda üretilmiş ve hiç ses yapmıyor. Klipsi çok tok bir ses ve hisle kapanıyor.
Diğer model her ne kadar parıltılı ve gösterişli, ben buradayım diyen bir saat olsa da yeni Seamaster 44mm kronograf ürün gamında favorim tam bir tool watch olan çelik siyah kadran ve kauçuk kayışlı bu versiyon (Reference 210.32.44.51.01.001) oldu.
Çelik ve siyah seramik oldukça dengeli bir görünüm sergilerken, kauçuk bilezikle oldukça spor ve konforlu bir duruşa sahip. Çok kaliteli bir his veren kauçuk kayış katlamalı kelebek toka yerine normal bir toka ile geliyor ki böylesinin kauçuk kayışlı bir dalgıç saatinde daha kullanışlı olduğunu düşünüyorum.
Çelik altın versiyonla aynı teknik detaylara sahip olan modelde temel farklılık kolların altın yerine rodyum kaplamalı üretilmiş olması.
Saatleri deneyimleme fırsatı bulduğumuz süre içerisinde oldukça keyif aldık. Her ne kadar dalışa gidemesek de saatleri denizden uzak tutmak istemediğimiz için boğazda yelkenli ile dolaştık. Açıkçası her ortamda rahatlıkla kullanılabilecek saatler olmasına rağmen deniz atmosferine ve yatçılık temasına çok yakıştıklarını düşünüyorum.
Sonuç olarak Omega Diver 300m Omega Co-Axıal Master Chronometer Chronograph 44 mm Team WatchMania’dan çok büyük bir beğeni gördü. Güncel spor saatler içerisinde mutlaka göz önünde bulundurulması gereken bir alternatif olduğunu düşünüyoruz.
Saatlerle ilgili daha fazla bilgiyi, diğer versiyonları ve fiyatlarını Omega’nın resmi web sitesi: https://www.omegawatches.com/ adresinden bulabilirsiniz.