15:36 Genel, İncelemeler, Makaleler, Öne Çıkanlar

Tahmini Okuma Süresi: 3 dk. 40 sn.

RAYMOND WEIL VE MÜZİK ÜZERİNE

Yazar

1976 yılında tam da saat firmalarının krizde olduğu zamanda İsviçre’de Mr. Raymod Weil tarafından kurulan firma Mr. Weil’den sonra damadı Olivier Bernheim’ın yönetimine geçti. 

Raymond Weil ürettiği ilk modellerden itibaren müzik dünyası ile güçlü bağlar kurdu. 1983 yılında tanıtılan Amadeus (ünlü besteci Mozart’ın ilk adı) koleksiyonu ile birlikte müzikten ilham alan model isimleri markanın ayırt edici özelliği oldu. 

Yıllar içinde; Tango, Maestro, Toccata, Fantasia, Fidelio gibi müzikten ilham alan koleksiyonlar tanıtıldı.

Takvimler 2013 yılını gösterdiğinde ise müzik dünyası ile iş birlikleri ve etkinlikler başladı, böylece müzik marka için çok daha önemli bir hale geldi. O yıl marka BaselWorld fuarındaki standı için 9 metre boyunda bir çello formunda kabin tasarladı. Bu o zaman dünyanın en büyük masif ahşap çellosuydu. 

Devam eden süreçte Royal Albert Hall gibi ikonik bir mekanla güçlü bir ortaklık, VH1 Music Foundation, ACMF (Avustralya Çocukların Müziği Vakfı), Nordoff- Robbins (müzik terapisi) gibi hayır kurumları ile iş birlikleri ve BRIT Awards ile gösterişli etkinlikler yapıldı.

Markanın 40. Yılına gelindiğinde ise Müzik İkonları serisi tanıtıldı. Bu seride yıllar içinde; The Beatles, David Bowie, Frank Sinatra, AC/DC, Jimi Hendrix, Bob Marley gibi müzik dünyasının gelmiş geçmiş ikonları adına limitli üretim modeller tanıtıldı ve Gibson Gitarları ve Marshall amfileri gibi kült müzik ekipmanları üreten markalarla iş birlikleri yapıldı.

Raymond Weil’in daha önce Maestro Moonphase ve Freelancer Skeleton Limited Edition modellerini incelemiş ve dilim döndüğünce birkaç kelime etmiştim. 

Müzikle, özellikle eski müzikle(!) fazlasıyla ilgilendiğim için bazı modellerini merak ettim ve inceleyip fikir sahibi olmak ve sizlere bahsetmek üzere konuyu Mr. Ahmet Aydın’a (kendisi watchmania’dır) ilettim. O da gerekli görüşmeyi yaptı. Firma kısa sürede benim seçtiğim modelleri ofisimize gönderme nezaketinde bulundu. 

İşte başlıyoruz;

FREELANCER AC/DC LIMITED EDITION 

Rock’n Roll, Hard Rock, Rock seven herkes AC/DC’yi sever. 1973 yılında Avustralya’da kurulan grup “Highway to Hell”, “Back in Black” gibi efsane şarkılara imza attı. Grup, dünya çapında 200 milyondan fazla albüm satıp, çeşitli listelerde tüm zamanların en iyi 100 sanatçısı içinde yer aldı.

Raymond Weil’in grup için üretmiş olduğu model ise bir Freelancer varyasyonu. 

42mm çapında ve 10,6mm kalınlığında parlatılmış çelik kasaya sahip modelin en dikkat çekici yeri kuşkusuz kadranı. Saat 12 yönüne yerleştirilmiş AC/DC logosu ve Rock’n Roll havasını tamamlayan çivi başı şeklinde indeksler kullanılmış. Yine kadran AC/DC logosunda yer alan yıldırımdan ilham alan bir dekora sahip.

Siyah deri kayışta da AC/DC baskısı var, RW logolu ve iki taraftan basmalı katlanır bir toka ile kapanıyor.

2780-STC-ACDC1 referanslı saate can veren RW1212 kodlu otomatik in-house kalibre 38 saat güç rezervine sahip. Kasa makineyi görmemizi sağlayan orta kısmı safir kristal bir vidalı kapakla kapatılmış. Vidalı kapak ve RW logolu kurma kolu sayesinde su geçirmezlik 100m seviyesinde. Saat 3000 adet limitle satışa sunulmuş.

Raymond Weil Ceo’su Elie Bernheim’ın sözleri ile diğer modellere geçiyorum. “AC / DC’nin tüm zamanların en ikonik rock gruplarından biri olduğu ve olmaya devam ettiği konusunda çok az şüphe var ve onlarla iş birliği yapmak bir zevkti. AC / DC’nin mükemmel alıntıladığı gibi “ışık, ses, davul ve gitar olsun, Rock olsun.”

AC/DC’den Back in Black dinleyelim mi:

FREELANCER JIMI HENDRIX LIMITED EDITION

Jimi Hendrix Efsanevi Woodstock’69 da sahnede gitarını çalıyor.

Rock’n Roll ya da özelinde elektro gitara gönül vermiş kime sorsanız tüm zamanların en efsanevi gitaristi Jimi Hendrix cevabını alırsınız. Elektro gitar tarihinde bir öncü olmasının nedeni enstrümanı elektronik bir ses kaynağı olarak kullanarak, notalarla akıcı cümleler kurmasıydı.” Purple Haze” ve ”All Along the Watchtower” gibi efsanevi şarkıları ile anılan Hendrix ne yazık ki 27 yaşında hayatını kaybetti ve 27’ler kulübünün bir üyesi olarak gönüllerde sabit bir yere sahip oldu.

Raymond Weil’in Hendrix’in anısını onurlandırmak için ürettiği model ise bir Freelancer Kronograf varyasyonu.

42mm çapında ve 13,9mm kalınlığında gri renk PVD kaplamalı çelik kasa ile sunulan 7730-STC-JHDX1 referanslı modelin kadranında en öne çıkan yer, üzerinde noktalar olan dokuz adet indeks. Bu indeks tasarımı ile Hendrix’in efsanevi gitarı olan 1968 beyaz Fender Stratocaster’ın pikaplarına bir gönderme yapılmış. Yine kadranda yer alan ve indekslerden geçen 6 adet yuvarlak hat ise gitar tellerini sembolize ediyor. Saniye kolunun alt kısmı ise gitar kafası şeklinde ama aynen Hendrix’in solak olduğu için ters kullandığı gibi ters konumlandırılmış. Kullanılan mavi renk ise Hendrix’in Woodstock’69 da giydiği sahne kostümünden geliyor. Kadranın en dışındaki takimetre skalasında ise Jimi Hendrix’in “Müzik Benim İnancımdır” sözü yazılı. 

Saatin arkasını çevirdiğimizde ise vidalı arka kapaktaki safir kristal üzerinde Authetic Hendrix logosunu görüyoruz. Kapağın altında 48 saat güç rezervli RW5200 otomatik kronograf makine var. Saatin üzerinde çift taraftan basmalı katlanır toka ile kapanan gerçek dana derisi kayış var. Saat 500 adet limitle satışa sunulmuş.

Jimi Hendrix’ten Purple Haze dinleyelim mi:

TANGO GMT BOB MARLEY LIMITED EDITION 

Reggae efsanesi Bob Marley, 36 yıllık kısa ömründe müzik severlerin hafızalarına kazınan, “No Woman No Cry”, “One Love”, “I Shot the Sherrif” ve “Buffalo Soldiers” gibi şarkılar üretti. Müzik dünyasında ve popüler kültürde önemli bir ikon haline geldi. 

Raymond Weil’in Bob Marley’in anısına ürettiği saat ise Tango Quartz GMT. 

8280-ST1-BMY18 referanslı model, 42 mm çapında ve 11mm kalınlığında çelik kasaya sahip. Siyah alüminyum insertli bir GMT bezeline sahip. Mat siyah kadranda kesinlikle en dikkat çeken unsur Marley hayranlarının hemen tanıyacağı aslan figürü. Diğer önemli tasarım ögesi ise Etiyopya bayrağının renklerinden ilham alınan yeşil GMT kolu, kırmızı saniye ve sarı renk dış çember. 

Arka tarafta ise Quartz kalibre çelik bir kapağın altına gizlenmiş. Vidalı çelik kapak ve vidalı kurma kolu sayesinde su geçirmezlik 300m. seviyesinde. Kapakta ayrıca Marley’in imzası ve “Time Will Tell” alıntısı yer alıyor. 1500 adet limitle üretilen saat, çift taraftan basmalı katlanır toka ile kapanan çelik bilezikle satışa sunuluyor.

Bob Marley’den No Woman No Cry dinleyelim mi:

TANGO 300 MARSHALL AMPLIFİCATION LIMITED EDITION

Marshall DSL20C

Son olarak müzik ikonu olmasa da müzik ikonlarına eşlik eden en ikonik ekipmanlardan biri olan Marshall Amfileri için üretilen modelden bahsetmek istiyorum.

Elektro gitar deyince elbette amfisiz olmaz, ilk sırada akla gelen ve en ikonik olanlardan biri kuşkusuz Marshall’dır.

Raymond Weil de Marshall ile iş birliğine giderek limitli bir model üretmiş. Saatimiz Tango Quartz Kronograf varyasyonu.  

43mm çapa ve 11,9mm kalınlığa sahip 8570-BKC-MARS1 referanslı model siyah PVD kaplamalı çelik bir kasaya sahip. Kadranın yüzey dokusu ikonik Marshall amfilerinin ön ızgarasını sembolize ederken altın renkli kronograf alt kadranları ise ses butonlarını anımsatır bir tasarımda.

1000 adet limitle üretilen saatin arka kapağına Marshall logosu kazımış. Kurma kolu, kronograf butonları ve arka kapağı vidalı olan saat 300m su geçirmezliğe sahip. Beyaz dikişli siyah deri kayış ve PVD kaplamalı iki taraftan basmalı bir katlanır tokaya ile sunuluyor.

Müzik, kültürümüzün önemli bir bileşeni. İnsanları bir araya getiren, eğlendiren, coşturan, hüzünlendiren bazen bir fikir etrafında toplanmasını sağlayan bir iletişim yolu. Müziksiz bir hayat kesinlikle yavan olurdu. İyi ki müzik var, iyi ki müzik kültürüne önem veren Raymond Weil gibi markalar var.

Raymond Weil’inizi takın, hayatı müziğe bırakın.

(Visited 73 times, 1 visits today)
Son değişiklikler: 29 Mart 2020
Generic selectors
Tam Eşleşme
Başlıklarda ara
İçeriklerde ara
Makalelerde Ara
Sayfalarda ara