09:57 Genel, İncelemeler, Makaleler, Markalar, Öne Çıkanlar, ROLEX

Tahmini Okuma Süresi: 1 dk. 55 sn.

BİLİM DÜNYASINA ADANMIŞ BİR ROLEX: MILGAUSS

Yazar

Bugünkü ele alacağımız model aslında Rolex’in ürettiği modeller arasında değerini tam olarak bulamadığını düşündüğüm ve özellikleriyle de çok öne çıkmamış bir saat; Rolex Migauss. İncelemeye model isminden başlamamız gerekirse ‘’Gauss’’ manyetik alan ölçüsüdür. Rolex Milgauss’ta tahmin edebileceğiniz şekilde antimanyetik bir saattir. Peki, antimanyetik saat ne demektir? Antimanyetik saatler; elektromanyetik alanlarda mekanizmasının zarar görmediği dolayısıyla zaman tutması etkilenmeyen saatlerdir. 

Rolex modellerinin hitap ettiği belirli meslekler ve spor dalları vardır. Bu durum markanın her modeline ayrı ayrı bir anlam katmaktadır. Bunun yanı sıra Rolex sponsor olduğu sporcular sayesinde de spor ile çok iç içe olan bir markadır. Bugün birçok modelin adını telaffuz ettiğimiz zaman birileriyle veya belli dallarla hızlıca özdeşleştirebiliyoruz. Örneğin Daytona dediğimizde Paul Newman ile ve yarışlarla, GMT Master dediğimizde pilotlarla, Yatch-Master yat yarışları ile,  Submariner dediğimizde dalışla bağdaştırdığımız gibi. 

Peki Milgauss kimlere ve hangi alanlara hitap eden bir saattir? Elektromanyetik alanlarda çalışan insanlar içindir. Örneğin; medikal malzeme üretim tesislerinde, araştırma laboratuvarlarında ve enerji santrallerinde çalışan insanların (Doktorlar, mühendisler gibi) saatim bozulur endişesi yaşamadan takabileceği bir saattir.

Rolex, Milgauss’u üretmeden önce elektromanyetik alanlarda ya saat takılmıyordu ya da saati yanlış göstermeye başlayan, işlevi bozulmuş saatler kullanılıyordu. Rolex ürettiği bu saatle ilk başta CERN’ün (Avrupa Nükleer Araştırma Organizasyonu) dikkatini çekmiş ve CERN’de test edildikten sonra başta CERN olmak üzere birçok bilim fakültesi tarafından talep edilmeye başlamıştır.

Ortalama saatler 50 ila 100 gauss’tan sonra bozulmaya başlarken, Milgauss ile Rolex 1000 gauss’a kadar dayanıklı bir saat üretmiştir. Bu sadece Rolex için değil aynı zamanda bütün bilim dünyası ve saat dünyası açısından da önemli bir gelişme olmuştur. 1000 gauss’a kadar dayanıklı olmasına bağlı olarak Latince bin anlamına gelen ‘’mille’’ kelimesinden dolayı model adı Milgauss’tur.

Tarihine bakacak olursak aslında Milgauss’un kısa ve öz bir geçmişi var. 1956’da 6541 referansı ile üretilmeye başlanmıştır ve daha sonrasında 1960’larda orijinal haline çok benzer bir şekilde 1019 referansıyla iki farklı renk opsiyonu getirilmiştir. Aslında 1956’da üretilmeye başlandığını düşünürsek 64 yıllık tarihe kısa demiş olmam garip gelmiş olabilir. Sebebi basit; 1988 yılında üretimi durmuştur ve 2007’ye kadar da hiç üretilmemiştir. Bu da 64 yıllık tarihten yaklaşık bir 20 yılı hiçbir gelişme olmadığı için silmektedir. 2007 yılında Rolex Milgauss’un üç farklı versiyon ile 116400 referansıyla tekrar üretimine başlamıştır. Bu üç versiyonun ikisi standart renksiz safir kristal cam ile siyah veya beyaz kadranla satışa sunulmuştur. Diğer üçüncü opsiyon aynı zamanda benim favorim ve kendi saatim; safir kristal camında hafif bir yeşil renk ile üretilmiştir. Bu renkli cam diyebileceğimiz uygulama Rolex tarafından sadece bu saatte kullanılmıştır. 

2007’den sonra üretilen Milgauss’ların manyetik alan dayanıklığı artmıştır. Bu saatlerde kasanın içinde, mekanizmanın dışında ‘’ferromagnetic’’ denilen yani yüksek manyetik alan dayanımı olan bir kalkan yer almaktadır. Bu kalkanın üstünde manyetik akı yoğunluğu sembolü olan ‘’B’’ harfi kazılıdır, ancak bunu sadece saatin kasası açıldığında görebilirsiniz.

Milgauss’un tasarımı ile ilgili konuşmam gerekirse; turuncu bir şimşek şeklindeki saniye koluna hayran olduğumu söyleyerek başlayabilirim. Kasası, sahip olduğu kalkandan dolayı birçok Rolex modeline göre daha kalındır. İlk koluma taktığımda Datejust II kullanıyordum, o yüzden ilk tepkim ‘’şişman saatmiş’’ olmuştu. Ancak bir süre taktıktan sonra çok hızlı alışıyorsunuz ve kesinlikle rahatsız etmiyor. Turuncu şimşek dışında üç, altı ve dokuzu temsil eden çizgilerin açık bir turuncu renge sahip olması da yine benim çok beğendiğim bir detay.

Mekanizmaya gelecek olursak; Rolex tarafından üretilmiş ‘’calibre 3131’’ olarak adlandırılan bir mekanizma var. Rolex’in çok sık kullandığı bir mekanizma değil. Milgauss dışında Air-King modelinde de bu mekanizma kullanılmaktadır.

Rolex Milgauss dışında başka anti manyetik saat yok mu derseniz, IWC Ingenieur ve Omega Railmaster’ı örnek gösterebiliriz.

(Visited 263 times, 1 visits today)
Etiketler: Son değişiklikler: 3 Eylül 2020
Generic selectors
Tam Eşleşme
Başlıklarda ara
İçeriklerde ara
Makalelerde Ara
Sayfalarda ara